Mead en homemade empanadas

Dit keer heel wat anders dan bier, namelijk een uitstapje naar mead (of in het Nederlands mede of honingwijn) oftewel gefermenteerde honing.

Als je weet hoe je bier moet brouwen is dit heel makkelijk om te maken. Namelijk goed ontsmetten en goed mixen, meer is het niet. Wat ik gedaan is per 3 liter water 1 kilo honing toegevoegd, omdat dit maar een experiment was heb ik er niet veel van gemaakt. gist toevoegen en het laten gisten, ik heb een restje gist toegevoegd van de naranja pale ale.

Als eerst natuurlijk goede lokale honing gehaald. Ik heb gekozen voor een honing van bijen die tussen de sinaasappelbomen vliegen. De zoals hij hier heet Azahar honing, waarbij en een klein beetje sinaasappel terug proeft in de honig (ook heerlijk in de yoghurt met aardbeien).

Daarna is het geduld hebben. Begin sg was 1.090 en eind sg was 1.040. uitkomen om een alcohol gehalte van  7%. Alcohol is voor een mead erg laag (normaal ligt het rond de 11%), maar gelukkig lijkt dit op een dessert mead (volgende keer hiervoor aparte gist halen). En dan kom je uit op 5 flessen en daar een aantal maanden op wachten.

Op een lege maag kun je niet drinken daarom dit typisch Spaans recept erna gemaakt.
Empanada de carne.
voor het deeg:
500g bloem
1 el witte wijn
1 tl olijfolie
1 el reuzel
zout
snufje suiker
bloem om te bestuiven
vet om in te vetten
eidooier om te bestrijken

zeef de bloem in een grote kom en maak in het midden een kuiltje. doe in het kuiltje witte wijn, olijfolie, reuzel, zout, suiker en enkele eetlepels lauw water en kneed tot een soepel deeg. laat het deeg even in de koelkast rusten. deel het deeg in tweeën. rol de ene helft uit op het met bloem bestoven werkvlak en bekleed de ingevette bakvorm. laat het deeg iets boven de rand uitsteken. schep de vulling op de deegbodem. rol de rest van het deeg uit en leg dit als een deksel op de vulling. knijp met de vingers de deegrand en het deksel dicht. bestrijk de pastei met opgeklopte eidooier en bak de empanada in een voorverwarmde oven van 180 graden in 30 minuten goudbruin.

vleesvulling:
4 el olijfolie
500g varkenslende, in reepjes
2 grote uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 groene paprika's, fijngehakt
125g gedroogde ham, in blokjes
2el tomatenpuree
peper en zout
1 tl zoet paprika poeder

verhit de olijfolie in een grote pan. bak het vlees rondom aan en haal het uit de pan. fruit ui en knoflook licht in de olie en voeg dan de paprika en de blokjes ham toe. bak deze laatste deze laatste ingrediënten kort mee. voeg het vlees weer toe en voeg naar smaak tomatenpuree, zout, peper en paprikapoeder toe. schep de vulling in de pastei.




Reacties

  1. Yummie...lekker empanades en ook de honingwijn klinkt erg lekker. Benieuwd hoe het smaakt. Bewaar maar een flesje tot oktober ☺🤭

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

la trappe isid'or kloon

simplicity calls for great attention.

Boeuf bourguignon kamado style