Big, Bigger, Best en paella.

Het is al weer tijd voor mijn tweede brouwsel in Spanje. Dit keer gekozen voor een zware jongen, namelijk een American Quaddruple van 10% alcohol. Maar daar heb ik het niet bij gelaten, er zijn namelijk eikenhouten snippers aan toegevoegd die zijn geweekt in lokale Brandy.


Naast het eikenhout heb ik ook nog iets anders bijzonders gedaan, namelijk mash hopping. Je voegt tijdens het maishen al een beetje hop toe, omdat dit achter blijft in de bostel en dus niet word mee gekookt zal het ook weinig bitterheid afgeven. Maar je krijgt er wel een complexer bier van, de hoparoma's worden makkelijker op genomen en zetmeel word eerder afgebroken.


Was het nodig voor dit bier? nee, omdat de hop niet zo prominent aanwezig is. Maar omdat het meer complexiteit te geven en de hop iets meer aanwezig te maken (omdat er alleen Amerikaanse hoppen gebruikt zijn) toch gedaan.

Ik heb de eikenhouten snippers 1 week in de brandy gedaan. Gedeeltelijk om te ontsmetten en gedeeltelijk voor de smaak. 5 gram Frans eikenhout op 50 ml brandy.

Recept voor 10 liter:
3 kg pilsmout (58,8%)
1,5 kg pale mout (29,4%)
200 g special w (3,9)
200 g chocolademout (1%)
150 g basterdsuiker (2,9%)
2 g centennial maishhop
7,2 g centennial 60 min
5 g cascade 30 min
10 g cascade 10 min
5 g Frans eikenhoutensnippers


Paella Valenciana:
250 g gedroogde witte bonen
500 g jonge tuinbonen
1 kip
1 konijn, pan klaar
peper en zout
4 el olijfolie
1 kg peultjes
250 g tomaten, ontveld en in blokjes
2 tenen knoflook
2 g saffraanpoeder
750 paella rijst

Week de witte bonen een nacht in water en giet ze de volgende dag af. Spoel de kip en het konijn af, dep ze droog en snijd ze in stukjes. kruid ze met peper en zout. verhit de olijfolie in een paella-pan, braad de stukjes kip en konijn aan. schep het vlees uit de pan en houd ze apart. Bak  de peultjes, tomaat en het knoflook in de olie. Voeg de witte bonen en de tuinbonen toe en schenk er 2,5 l water bij. Laat het geheel 10 minuten sudderen. Schep de saffraan en de rijst erdoor. laat het geheel 10 minuten kok op hoog vuur, voeg het vlees weer toe, zet het vuur laag en laat de paella 10 minuten doorkoken tot al het water verdampt is. laat de pan nog enkele minuten op het vuur staan, zodat er een korst (socarrat) ontstaat.





Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

la trappe isid'or kloon

simplicity calls for great attention.

Boeuf bourguignon kamado style