Kveik pale ale

 Het is weer tijd voor een bijzonder bier met gist die ik nog nooit gebruikt hebt, namelijk Kveik. Dit is een gist die zijn oorspronkelijk uit Noorwegen komt. Deze gist doet het bijzonder goed bij hoge temperaturen dus ideaal om mee te brouwen in de zomer (en al helemaal in Spanje). 

Ik heb het recept verder heel simpel gehouden zodat meer te weten ben gekomen over deze gist. Ik heb het laten vergisten op kamer temperatuur in de zomer (In spanje is dit al gauw boven de 30 gragen).



Kveik Pale Ale:
OmschrijvingWaarde


Naam receptKveik pale ale
Brouwdatum21-12-2021
BiertypePale Ale (American)
Volume14,4 l
Begin SG1,055 SG
Berekende kleur (Morey)21 EBC
Berekende bitterheid (Rager)24 IBU
Brouwzaalrendement51,5 %
Kooktijd60 min.
             Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater Oliva, Spanje
6,31 lSpoelwater
                                       Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,000 kgPale Ale moutDingemans7 EBC95,2 %
0,200 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC3,8 %
0,050 kgSpecial WWeyermann290 EBC1,0 %
Maischschema
TemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,0 °C1 min.60 min.3,8 l/kg
Hop
HoeveelheidNaam Type% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,9 gCascadepellets5,5%60 min.16,0 IBU
10,0 gCascadepellets5,5%30 min.6,3 IBU
10,0 gCascadepellets5,5%0 min.2,1 IBU
Gist
HoeveelheidNaamType
0,0 gLallemand Kveikbovengist



Reacties

Populaire posts van deze blog

la trappe isid'or kloon

Boeuf bourguignon kamado style

Tomaat met tijm en parmazaanse kaas