Het is weer tijd voor een bijzonder bier met gist die ik nog nooit gebruikt hebt, namelijk Kveik. Dit is een gist die zijn oorspronkelijk uit Noorwegen komt. Deze gist doet het bijzonder goed bij hoge temperaturen dus ideaal om mee te brouwen in de zomer (en al helemaal in Spanje).
Ik heb het recept verder heel simpel gehouden zodat meer te weten ben gekomen over deze gist. Ik heb het laten vergisten op kamer temperatuur in de zomer (In spanje is dit al gauw boven de 30 gragen).
Kveik Pale Ale:Omschrijving | Waarde |
---|
|
|
Naam recept | Kveik pale ale |
Brouwdatum | 21-12-2021 |
Biertype | Pale Ale (American) |
Volume | 14,4 l |
Begin SG | 1,055 SG |
Berekende kleur (Morey) | 21 EBC |
Berekende bitterheid (Rager) | 24 IBU |
Brouwzaalrendement | 51,5 % |
Kooktijd | 60 min. |
Water en brouwzoutenHoeveelheid | Ingrediënt |
---|
20,00 l | Water Oliva, Spanje |
6,31 l | Spoelwater |
Vergistbare ingrediëntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % |
---|
5,000 kg | Pale Ale mout | Dingemans | 7 EBC | 95,2 % |
0,200 kg | Lichte tarwemout | Dingemans | 3 EBC | 3,8 % |
0,050 kg | Special W | Weyermann | 290 EBC | 1,0 % |
Maischschema | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte |
---|
| 67,0 °C | 1 min. | 60 min. | 3,8 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU |
---|
12,9 g | Cascade | pellets | 5,5% | 60 min. | 16,0 IBU |
10,0 g | Cascade | pellets | 5,5% | 30 min. | 6,3 IBU |
10,0 g | Cascade | pellets | 5,5% | 0 min. | 2,1 IBU |
GistHoeveelheid | Naam | Type |
---|
0,0 g | Lallemand Kveik | bovengist |
Reacties
Een reactie posten