Eerste Spaanse bier

Nu alle bureaucratische dingen achter de rug zijn eindelijk mijn eerste Spaanse bier kunnen brouwen. Een simpel recept(pale ale) maar met een echte Spaanse twist.
                                                                   (kleine hint)
Zoals je wel zal weten is het kraanwater in Spanje niet zo goed als dat in Nederland. Daar was dit gelijk een test of mijn filter goed genoeg was het water te filteren (voornamelijk chloor moet eruit). Daarom ook maar een kleine hoeveelheid gebrouwen (10 liter).


Omdat er hier echt niks in de buurt zit om bier te brouwen het moeten bestellen (via een kleine lokale brouwerij een website gekrijgen). alles netjes via de post binnen gekregen. Op de dag zelf even puzzelen voor de juiste opstellening (stroom aansluiting, water aansluiting voor koelen). uitgekomen op maischen in het washok en koelen in de keuken (vind de vrouw ook fijner vanwege de geuroverlast).
 

Het verliep allemaal beter dan verwacht (het water filteren duurde alleen veel langer). nu een maandje wachten of het ook goed gelukt is. Natuurlijk wil je ook nog weten wat de Spaanse twist is: de schil van zelf geplukte sinaasappels.
Recept voor 10 liter:
mout:
3kg pale mout 93,8%
100g dark crystal 3,1%
100g caramunich 1 3,1%
hop:
5g centennial 60 min
5g centennial 30 min
5g cascade 30 min
5g cascade 10 min
5g cascade 5 min
10g sinaasappel schil
BRY-97 gist

(van de gist die ik overhield een mead gemaakt, maar daarover later meer)




Reacties

Populaire posts van deze blog

la trappe isid'or kloon

simplicity calls for great attention.

Boeuf bourguignon kamado style