Boeuf bourguignon kamado style

 Dit keer een Franse stoofpot van de kamado maar dan net even anders. Normaal gesproken wordt Boeuf bourguignon gemaakt met rode wijn, maar omdat ik een hobbybrouwer ben heb ik mijn rozemarijn tripel (dit recept kun je eerder in mijn blog terug vinden) gebruikt.



Boeuf bourguignon:

750 g ribrunderlap
2 middelgrote ui
3 tenen knoflook
250 g winterpeen
750 ml donker bier
180 g gerookt ontbijtspek
70 g tomatenpuree
2 takjes verse tijm
2 gedroogd laurierblaadje
30 g verse platte peterselie
250 g champignons

Snijd de ribrunderlappen in stukken van 2 cm. Snijd de uien in ringen en de knoflook en winterpeen in plakjes. Meng het rundvlees in een kom met de ui, knoflook en peen en schenk de wijn erover. Laat minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast marineren. Haal 30 min. voor gebruik uit de koelkast. Schep alleen het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier.

Verwarm de kamado tot 200 graden. Snijd het ontbijtspek in reepjes. Verhit een braadpan zonder olie of boter en bak het spek 10 min. op laag vuur. Schep het spek uit de pan.

Bak het vlees in het achtergebleven bakvet in de braadplan in 3 min. rondom goudbruin. Schep uit de pan. Schep de groenten met behulp van een schuimspaan uit de marinade in de braadpan en bak 5 min. op laag vuur. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 min. mee. Voeg het rundvlees, het spek en de marinade toe en breng aan de kook.

Bind de tijm, laurierblaadjes en de helft van de peterselie bij elkaar met een stukje keukentouw. Voeg dit bouquet garni toe aan het vlees. Laat 2.5 uur met de deksel schuin op de pan op laag vuur stoven.

Veeg de champignons schoon en snijd in kwarten. Laat de zilveruitjes uitlekken en voeg samen met de champignons toe. Laat de boeuf bourguignon met de deksel schuin op de pan nog 30 min. sudderen.

Proef of het vlees zacht genoeg is en breng op smaak met peper en zout. Verwijder de kruiden. Snijd de rest van de peterselie fijn en strooi erover.



Reacties

Populaire posts van deze blog

la trappe isid'or kloon

Tomaat met tijm en parmazaanse kaas