Thai tea brownie

Vanwege de zomer is het al een tijdje geleden. Maar ik heb niet stil gezeten. door alle ingrediënten die ik nog had liggen van voor de zomer een experiment gemaakt.Hiervoor heb ik gist gebruikt van 2 maanden oud. om er voor te zorgen dat het weer een vitale gist word ik een gist starten gemaakt van 1 liter. Maar hier houd het niet op. Iedereen die wel eens in Spanje is geweest dat het water uit de graan niet te drinken in, hier voor wordt veel bron water in groot verpakkingen verkocht (4.5 en 8 liter), maar zijn deze plastic verpakkingen ook bruikbaar als gistvasten (spoiler alert, ja).

Bij het begin beginnen. Er voor gekozen om 4 liter te brouwen zoals vroeger. pannetje op het vuur, geïmproviseerde filter en gaan. Voordat ik aan brouwen toekwam moest ik een giststarter maken van de gist die al 2 maand open ligt nieuw leven in te blazen. Dit heb ik gedaan door:

  • los 100gr mout extractpoeder per liter op om een sg van 1.040 uit te komen. goed roeren en aan de kook brengen.
  • kook 10 minuten.
  • giet de wort in een gedesinfecteerde fles. sluit af en koel af tot kamertemperatuur.
  • maak de fles open, schud en voeg de gist toe. 
  • plaatst een waterslot op de fles.
  • zet hem minimaal 24 uur op een magneetroerder.
Om dit bier nog experimenteler te maken heb ik een zakje chai tea toegevoegd in de nagisting. Dit heb ik gedaan om te kijken wat thee doet met bier en om het net dat beetje extra te geven. 

Recept voor 4 liter:
1kg pale ale mout
50g caramunich 1
50g dark crystal mout
35g chocolade mout
8g E.K. Golding (60 minuten)
1 zakje chai tea
M47 belgian abby gist

Recept Tortilla patatas:
Voor 8 - 10 porties:
- 125 ml olijfolie
- 600 g aardappelen
- 1 grote ui, fijngesneden
- 6 grote eieren
- zout


Schil de aardappelen en snij ze in dunne gelijkmatige plakjes. Doe wat olijfolie in een braadpan met antiaanbaklaag en laat het warm worden op een hoog vuur. Draai het vuur laag en voeg de aardappelen toe. Laat de aardappelen een tijdje bakken en voeg daarna de uien toe. Het geheel moet in totaal 15-20 minuten bakken tot de aardappelen zacht zijn.
Klop ondertussen de eieren los in een grote kom en voeg wat zout toe.
Haal de aardappelen en uien uit de pan en laat ze boven een hittebestendige schaal uitlekken om de olie te bewaren. Voeg de aardappelen en uien toe aan de losgeklopte eieren en roer goed door.
Verhit de pan opnieuw boven een matig vuur met een paar eetlepels van de bewaarde olie. Voeg het eimengsel toe en strijk het glad met een spatel. Ga met de spatel langs de rand zo dat de tortilla mooi rond wordt. Laat het eimengsel ongeveer 5 minuten bakken tot dat de onderkant van het mengsel gestold is. Blijf de pan af en toe schudden zodat het mengsel los blijft.
Maak met een spatel de zijkant van de tortilla los. Plaats een groot bord op de pan en keer de pan en het bord samen om zo dat de tortilla op het bord terecht komt.
Laat de tortilla voorzichtig weer in de pan glijden. De tortilla ligt nu ondersteboven. Laat het nog een paar minuten bakken totdat de eieren gestold zijn en de onderkant goudbruin is. De tortilla moet dan gaar maar nog licht vochtig zijn.
Neem de pan van het vuur en laat de tortilla op een bord glijden. Snij de tortilla in mooie punten en serveer het als het nog warm is.

Afbeeldingsresultaat voor recept tortilla de patatas

Reacties

Populaire posts van deze blog

la trappe isid'or kloon

simplicity calls for great attention.

Boeuf bourguignon kamado style